U bent van achteren aangereden door een andere automobilist en u heeft letsel opgelopen. Lichamelijk letsel na een aanrijding van achteren kan variëren van licht letsel zoals schaafwonden en kneuzingen, tot ernstige verwondingen zoals botbreuken of wervelkolomletsel. In vrijwel al de gevallen is de achteroprijdende bestuurder aansprakelijk en kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding.
Uw schade bestaat niet alleen uit medische kosten, maar ook uit onder andere kosten voor huishoudelijke hulp, compensatie voor studievertraging, vergoeding voor economische kwetsbaarheid, inkomensverlies, en smartengeld.
Als u van achteren bent aangereden, dan is de achterop rijdende auto meestal aansprakelijk. Artikel 19 RVV luidt als volgt: De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is. Dit betekent dat de achterop rijdende bestuurder voldoende afstand moet houden om te remmen, zonder dat de voorliggende automobilist wordt geraakt. Er zijn echter enkele uitzonderingen.
Aanrijdingen van achteren kunnen om verschillende redenen plaatsvinden. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:
U dient als eisende partij aan te tonen dat het verkeersongeval te wijten is aan het weggedrag van de andere bestuurder. Het is daarom van belang om voldoende bewijsmateriaal te verzamelen over de toedracht van het ongeval. Denk bijvoorbeeld aan het schadeformulier, foto’s van de ongevalslocatie en uw verwondingen en getuigenverklaringen.
Er zijn uitzonderingen op de hoofdregel. De voorliggende bestuurder kan aansprakelijk worden gesteld in bepaalde situaties bij een aanrijding van achteren, hoewel deze gevallen meestal minder vaak voorkomen dan wanneer de achterop rijdende bestuurder aansprakelijk is. Hier zijn enkele situaties waarin de voorliggende bestuurder aansprakelijk kan worden gesteld:
Of de voorliggende bestuurder aansprakelijk is voor het verkeersongeval, dient te worden beoordeeld aan de hand van al de omstandigheden van het geval. Vastgesteld moet worden of het rijgedrag van de ander roekeloos of onrechtmatig was en heeft bijgedragen aan het verkeersongeval. Schakel een letselschadeadvocaat in zodra discussie bestaat over de schuldvraag.
Veelvoorkomende verwondingen zijn onder andere whiplash, waarbij de nek abrupt heen en weer beweegt en leidt tot pijn, stijfheid en spierspanning in de nek. Daarnaast kunnen er verwondingen aan de rug, schouders en de wervelkolom optreden, variërend van lichte pijn tot ernstige aandoeningen zoals hernia’s of wervelkolomletsel.
Botbreuken zijn ook mogelijk, vooral als de kracht van de botsing groot was. Het is van belang om na een aanrijding van achteren onmiddellijk medische hulp te zoeken, zelfs als de symptomen aanvankelijk mee lijken te vallen. Door de adrenaline heeft u direct na het ongeval mogelijk nog geen last van pijnklachten die u op een later moment ervaart.
U heeft in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. Zelfs als het verkeersongeval deels door uw eigen schuld is veroorzaakt. De volgende schadeposten komen mogelijk voor vergoeding in aanmerking:
Een letselschadeadvocaat weet precies welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen. De hoogte van uw schade wordt door middel van complexe berekeningen vastgesteld.
Bent u betrokken geraakt bij een kop-staartbotsing en heeft u de hulp van een letselschadeadvocaat nodig? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we graag de mogelijkheden en geven wij u alvast uitgebreid advies.
085-0606999
info@letseldirect.nl