Kettingbotsing

Het vaststellen van de aansprakelijkheid na een verkeersongeval kan uitdagend zijn. Dit geldt vooral voor kettingbotsingen vanwege de vele betrokken partijen. Het is van belang dat degenen die schade hebben geleden door het toedoen van een ander een schadevergoeding claimen. Omdat kettingbotsingen ingrijpende gebeurtenissen zijn, is het van belang dat u weet wat uw rechten zijn en wat u in de nasleep kunt verwachten.

kop-staartbotsing

Wat is een kettingbotsing?

Een kettingbotsing is een verkeersongeval waarbij meerdere voertuigen betrokken zijn en elkaar achtereenvolgens raken. Dit gebeurt meestal wanneer een voertuig het voertuig voor zich raakt, dat voertuig op zijn beurt het voertuig daarvoor raakt, enzovoort, waardoor een kettingreactie ontstaat. Dit type ongeval komt vaak voor op drukke wegen of snelwegen, vooral bij slecht zicht, zoals mist of hevige regenval, waar bestuurders mogelijk te laat reageren op vertraagd of volledig afgeremd verkeer.

Kettingbotsingen kunnen variëren in ernst, afhankelijk van de snelheid en het aantal betrokken voertuigen, en kunnen leiden tot aanzienlijke materiële schade en lichamelijk letsel. Omdat er zoveel voertuigen bij betrokken zijn, blijkt het vaststellen van fouten achteraf vaak moeilijk. De toedracht van het ongeval kan worden achterhaald middels getuigenverklaringen, dashcams of nabijgelegen camera’s.

Veelvoorkomende oorzaken van een kettingbotsing

Kettingbotsingen kunnen om verschillende redenen plaatsvinden, meestal als gevolg van een combinatie van factoren. Enkele veelvoorkomende oorzaken van kettingbotsingen zijn:

  • Onoplettendheid: Een van de meest voorkomende oorzaken is dat bestuurders niet goed opletten op het verkeer voor hen. Dit kan te wijten zijn aan afleiding door bijvoorbeeld het gebruik van een mobiele telefoon.
  • Slechte weersomstandigheden: Slecht weer, zoals regen, sneeuw, ijs, of mist, kan het zicht en de grip op de weg verminderen, waardoor het moeilijker wordt om te reageren op vertragingen of plotseling remmen van andere voertuigen.
  • Te weinig volgafstand: Als bestuurders onvoldoende afstand houden tot het voertuig voor hen, hebben ze minder tijd om te reageren op veranderingen in de verkeerssituatie. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker de voorliggende bestuurder raken als er plotseling geremd wordt.
  • Rijden onder invloed: Bestuurders die onder invloed zijn van alcohol, drugs, of medicijnen hebben vertraagde reactietijden en verminderde oordelen, wat de kans op een kettingbotsing vergroot.

Een kettingbotsing kan worden voorkomen als oplettend aan het verkeer wordt deelgenomen en voldoende afstand wordt gehouden, vooral bij slechte weersomstandigheden of bij drukte.

Kettingbotsing aansprakelijkheid

De belangrijkste wettelijke bepalingen die hierbij een rol spelen zijn:

  • Artikel 19 RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990): Dit artikel stelt de algemene verplichting voor bestuurders om hun voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover zij de weg kunnen overzien en waarover deze vrij is. Dit heeft betrekking op het houden van voldoende volgafstand.
  • Artikel 5 WVW (Wegenverkeerswet): Dit artikel stelt de algemene regel dat eenieder zich in het verkeer zodanig moet gedragen dat geen gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.
  • Artikel 6 WVW (Wegenverkeerswet): Dit verplicht alle verkeersdeelnemers om zich zodanig te gedragen dat ze geen verkeersongeval veroorzaken waarbij anderen ernstig lichamelijk letsel of de dood kunnen oplopen. Het benadrukt de verantwoordelijkheid om veilig en zorgvuldig aan het verkeer deel te nemen.

Over het algemeen is de achteroprijdende auto aansprakelijk voor de schade veroorzaakt bij de voorliggende bestuurder.

Uitzondering aansprakelijkheid bij kettingbotsing

Er zijn uitzonderingen op de algemene regel. De voorliggende bestuurder kan onder omstandigheden aansprakelijk zijn voor een kettingbotsing. Bijvoorbeeld als een bestuurder plotseling en zonder geldige reden hard remt terwijl er geen direct gevaar of verkeerssituatie is die dit rechtvaardigt. De achterop rijdende bestuurder heeft hierdoor geen redelijke kans om zijn voertuig tijdig tot stilstand te brengen.

Daarnaast is het ook mogelijk dat een kettingbotsing wordt veroorzaakt omdat een bestuurder een onveilige inhaalactie uitvoert, zoals te dicht bij het ingehaalde voertuig komen en deze afsnijden zonder voldoende ruimte. Hetzelfde geldt voor overmacht, bijvoorbeeld wanneer auto’s op elkaar botsen vanwege plotselinge slechte weersomstandigheden. 

Wat te doen na een kettingbotsing?

Het is verstandig om voldoende bewijsmateriaal te verzamelen na een kettingbotsing. Dit, omdat bij een kettingbotsing nogal discussie ontstaan over de aansprakelijkheid omdat meerdere voertuigen betrokken zijn. Denk hierbij aan de volgende bewijsmiddelen:

  • Een ingevuld en ondertekend schadeformulier.
  • Getuigenverklaringen van personen die het verkeersongeval hebben zien gebeuren of vlak erna ter plaatse zijn gekomen.
  • Foto’s van de ongevalslocatie, eventuele schade aan voertuigen, en uw verwondingen.
  • Het politierapport, in dit rapport staat de toedracht van het ongeval beschreven, alsmede verkeersfouten van verkeersdeelnemers.
  • Zoek onmiddellijk medische hulp. Het is van belang dat u direct na het verkeersongeval een huisarts of het ziekenhuis bezoekt om uw verwondingen te laten onderzoeken en behandelen. Het medisch dossier is een belangrijk bewijsstuk in een letselschadezaak.

Letselschadevergoeding claimen bij een kettingbotsing

Zodra de aansprakelijkheid is erken, kunt u uw schade verhalen bij de aansprakelijke partij. Letselschade als gevolg van een verkeersongeval kan veel kostenposten met zich meebrengen. De belangrijkste schadeposten luiden als volgt:

  • Kosten voor medische behandelingen
  • Aanschaf van hulpmiddelen
  • Inkomensschade omdat u gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt bent geraakt
  • Pensioenschade
  • Compensatie voor studievertraging
  • Economische kwetsbaarheid
  • Ziekenhuisdaggeldvergoeding
  • Kosten voor huishoudelijke hulp
  • Kosten voor het uitvoeren van klusjes in en rondom de woning
  • Aanpassing van de woning of de auto
  • Kosten zonder nut
  • Extra stookkosten
  • Smartengeld

Het vaststellen van de omvang van de schade vereist deskundigheid. Er komen namelijk ingewikkelde berekeningen aan te pas. Schakel daarom een letselschadeadvocaat in zodat de hoogte van uw schadevergoeding nauwkeurig in kaart kan worden gebracht.

Bel ons voor een afspraak

Heeft u letselschade opgelopen als gevolg van een kettingbotsing en heeft u vragen over de aansprakelijkheid of het verhalen van uw schade? Neem dan zo spoedig mogelijk kosteloos en geheel vrijblijvend contact met ons op.

Heeft u een vraag?

Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.

Stuur een e-mail

info@letseldirect.nl

Vraag een gratis consult aan

Maak gebruik van onze expertise in letselschade. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende en kosteloze evaluatie van uw zaak.