Het vaststellen van de aansprakelijkheid na een verkeersongeval kan uitdagend zijn. Dit geldt vooral voor kettingbotsingen vanwege de vele betrokken partijen. Het is van belang dat degenen die schade hebben geleden door het toedoen van een ander een schadevergoeding claimen. Omdat kettingbotsingen ingrijpende gebeurtenissen zijn, is het van belang dat u weet wat uw rechten zijn en wat u in de nasleep kunt verwachten.
Een kettingbotsing is een verkeersongeval waarbij meerdere voertuigen betrokken zijn en elkaar achtereenvolgens raken. Dit gebeurt meestal wanneer een voertuig het voertuig voor zich raakt, dat voertuig op zijn beurt het voertuig daarvoor raakt, enzovoort, waardoor een kettingreactie ontstaat. Dit type ongeval komt vaak voor op drukke wegen of snelwegen, vooral bij slecht zicht, zoals mist of hevige regenval, waar bestuurders mogelijk te laat reageren op vertraagd of volledig afgeremd verkeer.
Kettingbotsingen kunnen variëren in ernst, afhankelijk van de snelheid en het aantal betrokken voertuigen, en kunnen leiden tot aanzienlijke materiële schade en lichamelijk letsel. Omdat er zoveel voertuigen bij betrokken zijn, blijkt het vaststellen van fouten achteraf vaak moeilijk. De toedracht van het ongeval kan worden achterhaald middels getuigenverklaringen, dashcams of nabijgelegen camera’s.
Kettingbotsingen kunnen om verschillende redenen plaatsvinden, meestal als gevolg van een combinatie van factoren. Enkele veelvoorkomende oorzaken van kettingbotsingen zijn:
Een kettingbotsing kan worden voorkomen als oplettend aan het verkeer wordt deelgenomen en voldoende afstand wordt gehouden, vooral bij slechte weersomstandigheden of bij drukte.
De belangrijkste wettelijke bepalingen die hierbij een rol spelen zijn:
Over het algemeen is de achteroprijdende auto aansprakelijk voor de schade veroorzaakt bij de voorliggende bestuurder.
Er zijn uitzonderingen op de algemene regel. De voorliggende bestuurder kan onder omstandigheden aansprakelijk zijn voor een kettingbotsing. Bijvoorbeeld als een bestuurder plotseling en zonder geldige reden hard remt terwijl er geen direct gevaar of verkeerssituatie is die dit rechtvaardigt. De achterop rijdende bestuurder heeft hierdoor geen redelijke kans om zijn voertuig tijdig tot stilstand te brengen.
Daarnaast is het ook mogelijk dat een kettingbotsing wordt veroorzaakt omdat een bestuurder een onveilige inhaalactie uitvoert, zoals te dicht bij het ingehaalde voertuig komen en deze afsnijden zonder voldoende ruimte. Hetzelfde geldt voor overmacht, bijvoorbeeld wanneer auto’s op elkaar botsen vanwege plotselinge slechte weersomstandigheden.
Het is verstandig om voldoende bewijsmateriaal te verzamelen na een kettingbotsing. Dit, omdat bij een kettingbotsing nogal discussie ontstaan over de aansprakelijkheid omdat meerdere voertuigen betrokken zijn. Denk hierbij aan de volgende bewijsmiddelen:
Zodra de aansprakelijkheid is erken, kunt u uw schade verhalen bij de aansprakelijke partij. Letselschade als gevolg van een verkeersongeval kan veel kostenposten met zich meebrengen. De belangrijkste schadeposten luiden als volgt:
Het vaststellen van de omvang van de schade vereist deskundigheid. Er komen namelijk ingewikkelde berekeningen aan te pas. Schakel daarom een letselschadeadvocaat in zodat de hoogte van uw schadevergoeding nauwkeurig in kaart kan worden gebracht.
Heeft u letselschade opgelopen als gevolg van een kettingbotsing en heeft u vragen over de aansprakelijkheid of het verhalen van uw schade? Neem dan zo spoedig mogelijk kosteloos en geheel vrijblijvend contact met ons op.
085-0606999
info@letseldirect.nl